W sytuacji kryzysowej może się okazać, że przez kilka dni nie będzie można opuszczać domu. Warto mieć wtedy zapas żywności i innych środków. Co jest potrzebne?
Sytuacja kryzysowa może być związana z katastrofą ekologiczną, klęską żywiołową lub innym zdarzeniem, na które nie mamy wpływu. Trzeba liczyć się wtedy z brakiem możliwości zrobienia zakupów, przerwą w dostawie elektryczności, gazu i wody. Możliwe jest też, że przez jakiś czas nie będzie można opuszczać domu.
W domowym magazynie (spiżarni, piwnicy) powinniśmy mieć produkty spożywcze i inne środki, które pozwolą przetrwać jakiś czas w takich specyficznych warunkach. Zapasy powinny być zgromadzone w takiej ilości, aby wystarczyły na 10-14 dni.
Zapas żywności
Przede wszystkim powinniśmy mieć zapas produktów, które mają dłuższy czas przechowywania i nie wymagają gotowania. Są to chrupkie pieczywo, konserwy (rybne, mięsne), przetwory w słoikach (warzywa, dżemy), czekolada, mleko UHT, płatki do mleka (niewymagające gotowania).
Z produktów wymagających przetworzenia przydatne będą mąka, makaron, kasza, olej roślinny, jajka w proszku, mleko w proszku, kawa, herbata. Warto mieć też zapas cukru i sól.
Warto mieć też takie produkty jak zupy w proszku, kisiel, budyń, kaszki dla dzieci oraz żywność liofilizowana (suszone zupy i dania), które można zjeść po dodaniu gorącej wody.
Na wypadek braku prądu przyda się kuchenka turystyczna na butle z gazem lub inne paliwo turystyczne. Warto mieć garnki, w których zawartość zagotuje się szybko (wykonane z cienkiego metalu). W takich sytuacjach sprawdzi się też, szczególnie jesienią i zimą, alternatywne źródło ciepła jak piec na drewno czy kominek.
Nie zapominajmy o zwierzętach domowych i miejmy także dla nich zapas żywności, którą można przechowywać.
Inne produkty pierwszej potrzeby:
- podręczna apteczka (lekarstwa, plastry, bandaże)
- papier toaletowy, środki higieniczne dla pań
- środki o działaniu odkażającym (woda utleniona, spirytus)
- świece, zapałki
- latarka z dodatkowymi bateriami

Jak to robią Niemcy?
W Niemczech Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) zaleca, aby mieszkańcy byli ZAWSZE przygotowani na sytuacje kryzysowe i katastrofy. Orientacyjna ilość żywności zalecana przez BBK na jedną osobę (2200 kcal) to:
- 20 l wody
- 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu
- 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów
- 4 kg suchych roślin strączkowych i warzyw w puszkach lub słoikach
- 2,6 kg mleka i produktów mlecznych
- 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, ewentualnie jajek w proszku (świeże jajka mają trwałość kilka dni, proszek kilka lat)
- 0,4 kg tłuszczu i olejów