tabbouleh

Tabbouleh – smak dojrzałego lata

Gotowanie

Tabouleh przygotowuje się z dojrzałych pomidorów, ogórków, natki pietruszki, kaszy, przyprawia m. in. oliwą i świeżą miętą. Oto kilka przepisów na tabbouleh.

Tabbouleh (też: tabouleh, wym.: „tabule”) to danie kuchni arabskiej, nazywane też sałatką libańską. Składniki to drobno pokrojone pomidory, świeże ogórki, cebula, czosnek, posiekane świeże liście mięty, sok z cytryny, duża ilość posiekanej natki pietruszki, oliwa i kasza bulgur. Jest wiele odmian tabbouleh – można do niego dodać również czerwoną paprykę, orzeszki pini, listki kolendry, owoce granatu, a zamiast kaszy bulgur – kuskus.

Tabbouleh może być samodzielnym daniem – jako danie w kuchni wegetariańskiej. Można go podawać jako dodatek do mięs z grilla.

tabbouleh
Składniki na tabbouleh.

Tabbouleh z kaszą bulgur – przepis

Ugotować kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidora pokroić w małą kostkę, usunąć nadmiar soku i włożyć do miski. Świeży ogórek (razem ze skórką) pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z pomidorem. Dodać pokrojony drobno szczypiorek lub cebulę. Drobno posiekać natkę pietruszki i świeżą mietę i dodać je do miski. Wsypać kaszę i wszystko wymieszać. Doprawić oliwą i sokiem z cytryny. Posolić, dodać mielony pieprz.

Można dodać również drobno pokrojoną czerwoną paprykę, orzeszki pini, listki kolendry, owoce granatu.

Tabouleh z kuskus – przepis

Wsypać kuskus do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kasza spęcznieje i podwoi swoją objętość. Jak w poprzednim przepisie – pokroić w kostkę pomidor, ogórek, szczypiorek lub cebulę, posiekać natkę pietruszki i liście mięty. Połączyć z kaszą. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Można dodać również drobno pokrojoną czerwoną paprykę, orzeszki pini, listki kolendry, owoce granatu.

Alternatywnym sposobem jest wsypanie suchego kuskusu do miski z przygotowanymi warzywami i przyprawami, odstawienie całości na ok. 30 minut. Kuskus wchłonie sok z warzyw i nasiąknie ich aromatem.

Polecamy

Cytryna, jakiej nie znacie. Słony smak Maroka. Przepis na kiszone cytryny

cytryna
Cytryny – owoc południa i Bliskiego Wschodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *