Rosół

Przepis na domowy rosół

Gotowanie

Wzmacnia, rozgrzewa, pomaga na nadciśnienie. Rosół jest idealnym pomysłem na obiad. Ugotuje go każdy, bez umiejętności kulinarnych.

Rosół niezmiennie od dekad gości na polskich stołach – szczególnie w niedzielę. Dlaczego cieszy się aż taką popularnością? Rosół smakuje wybornie. Rozgrzewa już po kilku łyżkach. Ma doskonały aromat mięsa i warzyw, który pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Włoszczyzna, która stanowi jego niezbędny składnik, zawiera wiele witamin i minerałów: wapń, fosfor, magnez, żelazo, witaminy A i E. Mięso zawiera potrzebne organizmowi białko.

Rosół jest polecany szczególnie osobom chorującym na nadciśnienie – kolagen w zupie zapobiega zwężaniu tętnic. Gorący posiłek jest zalecany również w czasie grypy i przeziębienia ze względu na właściwości rozgrzewające. Oprócz wzmocnienia organizmu, zupa z warzyw i mięsa poprawia humor.

Rosół zawiera: wapń, magnez, aminokwasy – glicynę i prolinę, żelazo, witaminy E, A, beta-karoten (silne antyoksydanty), fosfor, krzem, siarkę, glikozaomininoglikany (GAG) -zmniejszające bóle stawów, glicynę (wspomaga trawienie), glutaminę – pozwala utrzymać ściany jelit w dobrym stanie. Rosół leczy również nietolerancje żywieniowe.

Składniki na rosół

Do ugotowania rosołu potrzebujemy mięso, warzywa i przyprawy:

  • mięso: z kurczaka (porcja rosołowa, całe udo), wołowe (szponder) lub z indyka (skrzydło, szyja)
  • włoszczyzna: marchewka, korzeń piteruszki, seler, cebula, por, liść kapusty, lubczyk (świeże lub zamrożone łodygi i liście) natka pietruszki (do posypania)
  • przyprawy: liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól
  • makaron (nitki, wstążki, świderki)

Przepis na rosół

Mięso, które wybraliśmy do ugotowania rosołu, dokładnie myjemy. Możemy mieszać rodzaje mięs – powszechne jest gotowanie zupy z drobiu i wołowiny. Obieramy warzywa ze skórki, również cebulę. Wszystko wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby uzyskać pożądany aromat. Jeśli zdecydujemy się na dołożenie składników do gorącej wody, mięso będzie miało soczysty smak. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy luczyk (doda aromatu jak maggi). Gdy wywar będzie gotowy, doprawiamy go solą. Ważna uwaga – im więcej będziemy dosypywać soli, tym zupa straci właściwości lecznicze.

W trakcie gotowania rosołu mogą pojawić się szumowiny – to ścięte drobiny białka, które krążą w wywarze. Odszumowuje się je za pomocą łyżki szumówki, jednak w pozostałościach białka zawarty jest cenny kolagen. Nawet, jeśli szumowiny nam przeszkadzają, warto dolewać co jakiś czas zimnej wody do garnka. Wtedy drobiny białka opadną na dno, a potrawa nie straci zdrowotnych minerałów.

Gotujemy makaron, kroimy w kostkę marchewkę i posypujemy na talerzu posiekaną natką pietruszki.

Na bazie rosołu – dla urozmaicenia kulinarnego podniebienia – możemy przygotować zupę pomidorową. Wystarczy na drugi dzień podgotować wywar i dodać koncentrat pomidorowy. Dodajemy również łyżkę mąki pszennej i dwie łyżki śmietany. Smacznego!

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *