bigos

Prosty przepis na bigos

Gotowanie

Bigos – tradycyjna polska potrwa – nie jest trudny do zrobienia. Może być smaczny i lekki. Oto przepis.

Bigos kojarzy się z domem, świętami i… skomplikowanym przepisem, który znają tylko babcie lub mamy. Nic bardziej mylnego! Możesz go zrobić sam/ sama, bez wysiłku i dużych zakupów.

Warto przy tej okazji pomyśleć o kuchennej wadze – przyda się do zważenia kiszonej kapusty i do wielu innych zadań w kuchni. Kuchenna waga to poprostu must have!

Bigos – co potrzebujesz

  • 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej nieprzerośniętej tłuszczem karkówki
  • 30 dkg (może być więcej, nawet pół kg) wiejskiej kiełbasy
  • 30 gram suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z soku)
  • 2 zwykłe średniej wielkości cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • mielony pieprz
  • sól
  • olej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie bigosu

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebule. W dużym garnku z grubym dnem (w którym przygotujesz cały bigos), zeszklij cebulę na oleju roślinnym. Dodaj do niej mięso i obsmaż je. Zagotuj w czajniku wodę i wlej do garnka z mięsem ok. 1 litra. Dodaj mielony pieprz i sól. Dodaj suszone grzyby (możesz je połamać na mniejsze kawałki). Zmniejsz ogień / moc pod garnkiem i gotuj mięso z grzybami przez ok. 45 minut.

Pokrój kapustę (pamiętaj o jej odciśnięciu) i dodaj do garnka. Wymieszaj. Dodaj ok. szklanki wody. Gotuj 15 minut.

Pokrój kiełbasę w drobne kawałki (plasterki półplasterki lub ćwiartki) i dodaj do garnka. Wymieszaj i gotuj ok. 30 minut.

Na koniec rozmieszaj koncentrat pomidorowy z odrobiną wody i dodaj do bigosu. Wymieszaj i zagotuj.

Bigos jest gotowy. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy składniki się „przegryzą”. Podgrzany bigos najlepiej jest podawać ze świeżym chlebem.

Bigos – mniej dietetycznie

Do bigosu można dodać więcej rodzajów mięsa / wędlin. Będzie wówczas „bogatszy”, ale też bardziej kaloryczny. Można też dodać zasmażkę z mąki, która spowoduje, że będzie bardziej gęsty. Zasmażka również podniesie kaloryczność potrawy. Jeśli zależy Ci na przestrzeganiu diety i lekkostrawnym daniu, bigosu nie trzeba zagęszczać. Wystarczy, że będzie w nim niewiele soku (dlatego ważne jest dodanie do garnka dobrze odciśniętej kiszonej kapusty).

Powodzenia i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *