Bigos – tradycyjna polska potrwa – nie jest trudny do zrobienia. Może być smaczny i lekki. Oto przepis.
Bigos kojarzy się z domem, świętami i… skomplikowanym przepisem, który znają tylko babcie lub mamy. Nic bardziej mylnego! Możesz go zrobić sam/ sama, bez wysiłku i dużych zakupów.
Warto przy tej okazji pomyśleć o kuchennej wadze – przyda się do zważenia kiszonej kapusty i do wielu innych zadań w kuchni. Kuchenna waga to poprostu must have!
Bigos – co potrzebujesz
- 1 kg mięsa wieprzowego, najlepiej nieprzerośniętej tłuszczem karkówki
- 30 dkg (może być więcej, nawet pół kg) wiejskiej kiełbasy
- 30 gram suszonych grzybów
- 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej z soku)
- 2 zwykłe średniej wielkości cebule
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- mielony pieprz
- sól
- olej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie bigosu
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebule. W dużym garnku z grubym dnem (w którym przygotujesz cały bigos), zeszklij cebulę na oleju roślinnym. Dodaj do niej mięso i obsmaż je. Zagotuj w czajniku wodę i wlej do garnka z mięsem ok. 1 litra. Dodaj mielony pieprz i sól. Dodaj suszone grzyby (możesz je połamać na mniejsze kawałki). Zmniejsz ogień / moc pod garnkiem i gotuj mięso z grzybami przez ok. 45 minut.
Pokrój kapustę (pamiętaj o jej odciśnięciu) i dodaj do garnka. Wymieszaj. Dodaj ok. szklanki wody. Gotuj 15 minut.
Pokrój kiełbasę w drobne kawałki (plasterki półplasterki lub ćwiartki) i dodaj do garnka. Wymieszaj i gotuj ok. 30 minut.
Na koniec rozmieszaj koncentrat pomidorowy z odrobiną wody i dodaj do bigosu. Wymieszaj i zagotuj.
Bigos jest gotowy. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy składniki się „przegryzą”. Podgrzany bigos najlepiej jest podawać ze świeżym chlebem.
Bigos – mniej dietetycznie
Do bigosu można dodać więcej rodzajów mięsa / wędlin. Będzie wówczas „bogatszy”, ale też bardziej kaloryczny. Można też dodać zasmażkę z mąki, która spowoduje, że będzie bardziej gęsty. Zasmażka również podniesie kaloryczność potrawy. Jeśli zależy Ci na przestrzeganiu diety i lekkostrawnym daniu, bigosu nie trzeba zagęszczać. Wystarczy, że będzie w nim niewiele soku (dlatego ważne jest dodanie do garnka dobrze odciśniętej kiszonej kapusty).
Powodzenia i smacznego!