Zupa marchewkowa

Marchewkowa zupa krem – przepis

Gotowanie

Zupa krem to najlepszy sposób na przemycenie w potrawie warzyw. Można ją zrobić z zaledwie kilku składników, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu.

Zupa krem to nic innego jak zmiksowana zupa z warzyw. To smaczne, oryginalne i sycące danie. Wystarczy zagotować w garnku kilka składników – warzyw, które akurat mamy w domu, zmiksować blenderem, przyprawić i gotowe!

Oczywiście taką zupę można, a raczej należy wzbogacić. Po pierwsze dodać do gotowej, jeszcze gorącej zupy trochę masła, dzięki któremu zawarte w niej witaminy będą lepiej przyswajalne. Można dodać przyprawy, np. curry, chili, paprykę czy kurkumę, które sprawią, że zupa doda nam energii, rozgrzeje.

Do wielu takich zup pasuje kleks ze śmietany. Można ją podawać z prażonymi pestkami np. dynii, chrupkami z chleba, albo gotowym groszkiem ptysiowym.

Przepis na marchewkową zupę krem

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego, oliwa, 1 cebula, 6 marchewek, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, 1 ząbek czosnku, kostka bulionowa, sól, curry, kurkuma, śmietana, natka pietruszki, chrupki do posypania.

Przygotowanie:

Pokroić w kostkę cebulę, marchew, pietruszkę i ziemniaki.

Do garnka dać masło klarowane lub trochę oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na niezbyt dużym ogniu przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

Dodać pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smażyć, co chwilę mieszając. Dodać pokrojony lub rozgnieciony czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, mieszając.

Dodać kostkę bulionową (najlepiej warzywną) i zalać wrzącą wodą – tak, aby woda przykryła warzywa i jeszcze trochę więcej.

Gotować 10-15 minut.

Dodać przyprawy: sól, curry, kurkumę. Gdy zupa nieco przestygnie, zmiksować ją blenderem.

Podawać z łyżką śmietany, posypaną natką pietruszki, można dodać też odrobinę oliwy i chrupki z chleba.

 

© Wiesz24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *