mango

Mango – źródło zdrowia. Przepis na mango lassi

Gotowanie Zdrowie

Mango kojarzy się z kuchnią hinduską i azjatycką. Jest soczyste, słodkie, aromatyczne, ma intensywną żółtą barwę. Zawiera wiele witamin i minerałów.

W zależności od odmiany owoce mango mogą być na zewnątrz pomarańczowe, żółtawe, czerwone lub zielone. Skórka owocu jest cienka i twarda. Miąższ ma kolor pomarańczowo-żółty, jest soczysty, gęsty i aromatyczny. Wewnątrz znajduje się duża, płaska pestka pokryta włóknami; gdy owoc jest niedostatecznie niedojrzały, pestkę trudno oddzielić od miąższu.

Mango jest uprawiane w klimacie tropikalnym i subtropikalnym oraz śródziemnomorskim. Uprawia się go najwięcej w Indiach i w Chinach, poza tym w Pakistanie, na Filipinach, w Bangladeszu, w południowej, zachodniej i środkowej Afryce, Australii, Korei Południowej, Brazylii, Meksyku, na Karaibach, Hawajach, Bermudach, w USA (Floryda i Kalifornia), w Hiszpanii (Andaluzja i Wyspy Kanaryjskie). Do Europy przywieźli je Portugalczycy na przełomie XVI i XVII wieku.

W Indiach mango jest jednym z najważniejszych dóbr narodowych – uchodzi za owoc bogów i jest elementem kultów i obrzędów. W niektórych regionach jest podstawowym pożywieniem.

Owoce dojrzewają w zależności od odmiany od 2 do 4 miesięcy. Zbiera się je zanim dojrzeją (dojrzałe same spadają z drzew). Są wrażliwe na niskie temperatury i mają krótki okres przechowywania, szybko się psują. Najlepiej smakują w miejscu, gdzie są uprawiane.

Mango a zdrowie

mango
Owoc mango

Mango jest bardzo zdrowe. Zawiera witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B. Jest źródłem wielu minerałów, m.in. cynku, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza i potasu. Owoc zawiera dużo błonnika pokarmowego.

Zawarte w mango polifenole zapobiegają rozwojowi nowotworów piersi i okrężnicy.

Regularne spożywanie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, co może mieć znaczenie dla chorych na cukrzycę typu 2. Ponadto owoc pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy w organizmie.

Mango zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (m.in. dzięki potasowi, który zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi). Zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi.

Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu, który wywołują podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi oraz wysokie ciśnienie krwi.

Przepis na mango lassi

mango lassi
Mango lassi

Mango lassi to egzotyczny koktajl (smoothie) o niepowtarzalnym zapachu i smaku. Może być spożywane na śniadanie, jako zdrowa przekąska albo odżywczy napój do posiłku.

Przygotowanie:

Dojrzałe mango obrać ze skórki. Odkroić nożem miąższ wzdłuż pestki i włożyć do blendera. Dodać: jogurt, wodę, ewentualnie łyżeczkę cukru lub miód. Zmiksować dokładnie na jednolity mus. Jeśli mango jest dojrzałe i słodkie, można nie dodawać cukru lub miodu. Po zblendowaniu wstawić na pół godziny do lodówki, ponieważ najlepiej smakuje schłodzone. Podawać w wysokiej szklance z rurką do picia.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *