Leniwe pierogi lub po prostu leniwe. To polskie danie jest dość proste w wykonaniu i niedrogie. Najbardziej lubią je dzieci.
Leniwe pierogi nazywane są też kluskami leniwymi. Nie jest to jednak właściwa nazwa. Nadają się jako drugie danie obiadowe lub podwieczorek dla dzieci. Składniki są zazwyczaj w każdej kuchni. Warto nauczyć się je robić. Poniżej przepis na dwie porcje.
Składniki na leniwe pierogi
- twaróg (250 g)
- 1 nieduże jajko
- mąka pszenna (ok. pół szklanki)
- tarta bułka
- kawałek masła
- sól (do gotowania)
- cukier do posypania
Leniwe pierogi – wykonanie
Do miski włóż twaróg i rozgnieć go palcami tak, aby nie było grudek. Dodaj jajko, wymieszaj je z serem. Podsypuj mąkę i mieszaj składniki tak długo, aż powstanie ciasto, które można ugniatać. Ugniataj ciasto ręką wciąż podsypując mąką.
Posyp mąką dużą drewnianą deskę do krojenia lub czysty blat kuchenny. Z kawałka ciasta uformuj wałek; jednocześnie zgniataj ciasto w dłoni tak, aby wałek nie był wewnątrz popękany. Wałek powinien mieć średnicę ok. 1,5 cm. Pokrój go ukośnie na kawałki.
Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Włóż kluski ostrożnie do gotującej się wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, pogotuj je jeszcze ok. 1 minutę i wyjmij łyżką cedzakową – wprost na talerze. Przykryj pokrywką lub kawałkiem folii aluminiowej, aby nie ostygły.
Na patelni przyrumień tartą bułkę (rób to uważnie, bo wystarczy chwila nieuwagi, aby się przypaliła), dodaj do niej kawałek masła, wymieszaj.
Polej kluski tarta bułką z masłem i posyp cukrem.
Smacznego!
Leniwe pierogi można też podawać z bitą śmietaną i cukrem lub też z bułką tartą, cukrem i cynamonem.
Danie to jest też znane w kuchni ukraińskiej, jednak tam podaje się je nie na słodko, tylko z wysmażonym boczkiem, śmietaną i posypane pieprzem.
Polecamy
Jeśli masz ochotę na klasyczną zupę, mamy przepis na domowy rosół.