Kiełki to prawdziwa witaminowa bomba, źródło wielu składników odżywczych. Powinniśmy je włączyć do naszego codziennego jadłospisu.
Kiełki są wstępnie rozwiniętymi nasionami, czyli roślinami znajdującymi się we wczesnej fazie wzrostu. Są one produktem spożywczym, który otrzymuje się z nasion różnego typu warzyw, zbóż oraz ziół. Badania wskazują, że mimo swoich niewielkich rozmiarów zawierają one kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych niż ich dorosłe odpowiedniki. Nic w tym dziwnego, w końcu to w nasionach skumulowana jest porcja składników umożliwiających dalszy wzrost konkretnej rośliny.
Kiełki – kto może je jeść?
Kiełki charakteryzują się dużą uniwersalnością. Sięgać po nie mogą zarówno dzieci, jak i dorośli. Są zalecane przede wszystkim osobom będącym na diecie, ponieważ cechują się niską kalorycznością. Warto włączyć je także do jadłospisu seniorów oraz chorych. W kiełkach zawarta jest bowiem cała masa łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Ta prawdziwa bomba witaminowa sprawdzi się szczególnie wiosną, kiedy osłabiony po zimowej diecie organizm potrzebuje uzupełnienia niezbędnych składników i minerałów.
Korzyści ze spożywania kiełków
Korzyści ze spożywania kiełków jest naprawdę wiele. Zapoznanie się z nimi na pewno zachęci wiele osób do włączenia tego produktu do codziennego jadłospisu. Oto najważniejsze zalety:
- wzmacniają odporność
- pozwalają uzupełnić niedobór witamin i składników odżywczych
- można spożywać je na różny sposób
- różnorodność smaków sprawia, że kiełki zasmakują każdemu
- obniżają poziom złego cholesterolu
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
- stanowią źródło energii
- są dobrze przyswajalne
- cechują się niską kalorycznością
- odmładzają oraz regenerują organizm
- wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego
- pozytywnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
- są lekkostrawne oraz łatwo przyswajalne
- stanowią źródło błonnika, kwasu foliowego, magnezu oraz potasu
- to oryginalne urozmaicenie dotychczasowego jadłospisu
- samodzielna hodowla kiełków jest szybka i nieskomplikowana
- ta naturalna bomba witaminowa kosztuje o wiele mniej niż apteczne suplementy
- ich uprawa jest ekologiczna i przyjazna dla środowiska
Które nasiona są najlepsze na kiełki?
Najczęściej na kiełki przeznaczone są nasiona następujących roślin: rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny, słonecznika, brokułów, kapusty, jarmużu, soczewicy, pszenicy, buraka, cebuli, pora, szałwii hiszpańskiej, kozieradki, ciecierzycy, owsa, jęczmienia, dyni, koniczyny, fasoli oraz grochu. Wszystkie te rośliny charakteryzują się wyrazistym smakiem, a wytworzone z nich kiełki wzbogacą każdą potrawę.
Skąd wziąć kiełki?
Kiełki są produktem spożywczym, który bez problemu można kupić w sklepach z warzywami i w supermarketach. Sięgając po opakowania znajdujące się na sklepowych półkach warto dobrze im się przyjrzeć. Ważne jest zwrócenie uwagi zwłaszcza na datę ich przydatności do spożycia, trzeba sprawdzić także, czy kiełki nie są pokryte pleśnią.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie wyhodować te mini-roślinki w zaciszu własnego domu. Wystarczy zaopatrzyć się w profesjonalną kiełkownicę lub zwykły słoik, przykryty gazą zabezpieczoną gumką recepturką. Po upływie zaledwie kilku dni będzie można jeść kiełki wyhodowane w domu.
Jak jeść kiełki?
Wykorzystanie kiełków w kuchni nie jest skomplikowane. Nadają się one niemal do każdego posiłku. Najzdrowsze są, jeśli spożywa się je na surowo. W związku z tym na śniadanie sprawdzą się jako składnik kanapek – świetnie łączą się z twarożkiem, żółtymi serami, czy wędliną. Wraz z warzywami i owocami można przygotować z nich pożywny koktajl. Mogą stanowić także ozdobę talerza oraz uzupełnienie dań obiadowych – zup lub potraw mięsnych. Warto dodawać je również do sałatek, ponieważ znacząco podkreślą smak takiego posiłku. Sięgnij po kiełki podczas swoich kuchennych zmagań, a sam przekonasz się o możliwości ich wszechstronnego zastosowania.
Przydatne: Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) – jak ją leczyć?