Przepis na jajka smażone w skorupkach. Jest to danie kuchni polskiej.
Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć białko i żółtko, starając się nie uszkodzić skorupek. Skorupki będą nam jeszcze potrzebne.
Białka i żółtka wydrążone z jajek drobno pokroić ręcznie lub zmiksować w blenderze. Dodać 2 łyżki miękkiego masła, koperek, szczypiorek. Można dodać surowe jajko (aby skleiło masę), a także bułkę namoczoną w mleku (i dobrze odciśniętą). Doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną nałożyć z powrotem do skorupek. Posypać bułką tartą. Roztopić masło klarowane na patelni i smażyć jajka ułożone bułką tartą do spodu. Po kilku minutach, gdy się zarumienią, można jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać ciepłe.
