Istnieje wiele przepisów i odmian tego meksykańskiego dania. Oto przepis na guacamole z pomidorem. Meksykanie podają je z kukurydzianymi chipsami – nachos.
Awokado na guacamole należy kupić 2-3 dni wcześniej. Jeśli owoce są twarde, należy odłożyć je w ciemnym miejscu na 2-3 dni. Gdy będą miękkie, tzn. będą się uginać pod palcem, to znaczy, że są w sam raz, aby przygotować z nich guacamole.
Składniki:
- awokado (1 owoc na 1 osobę)
- limonka
- pomidor
- świeża kolendra
- delikatna cebula
- oliwa z oliwek
- sól
Dojrzałe awokado musi być miękkie.
Przygotowanie
- Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem. Włożyć do miski.
- Dodać sok z limonki, pokrojony w kostkę pomidor (dobrze odsączony) i drobno pokrojoną cebulę. Dodać oliwę i posiekaną kolendrę. Posolić. Wymieszać.
- Guacamole najlepiej smakuje z z kukurydzianymi chipsami – nachos.
© Wiesz24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.