Grypa

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) – jak ją leczyć?

Zdrowie

Zmiany temperatur na przełomie zimy i wiosny sprzyjają infekcjom wirusowym. Jedną z nich jest grypa żołądkowa, nazywana też grypą jelitową lub jelitówką.

Objawy

Grypa żołądkowa ma typowe objawy: nudności, gorączka, biegunka, wymioty, bóle głowy i brzucha, którym mogą towarzyszyć bóle mięśni, stawów, dreszcze, uczucie chłodu, przemęczenie i brak apetytu. Zdarza się, że cokolwiek zjemy, zaraz zwrócimy.

Choroba zwykle trzyma około trzech dni. Dzieci chorują zazwyczaj dłużej. Jeśli objawy nie ustąpią po tygodniu, powinniśmy udać się po poradę do lekarza. W przypadku dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych do lekarza powinniśmy się zgłosić szybciej, ponieważ w ich przypadku choroba może mieć cięższy przebieg i powikłania.

Dzieci warto szczepić przeciwko rotawirusom, które wywołują jelitówkę. Będą dzięki temu odporniejsze na tę uciążliwą chorobę, a jeśli już ją „złapią”, objawy będą mniej dotkliwe.

Jak można się zarazić jelitówką?

Wirus grypy żołądkowej (jelitowej, jelitówki) atakuje przewód pokarmowy – żołądek i jelito cienkie. Wirus opanowuje organizm w ciągu dwóch dni. Zarazić można się drogą kropelkową. W okresie nasilenia chorób wirusowych osoby o obniżonej odporności powinny unikać miejsc, w których przebywa dużo ludzi – komunikacji miejskiej, restauracji, kin, kościołów.

Grypą żołądkową (jelitówką) można się zarazić także przez dotykanie przedmiotów, które miała w ręku osoba chora. Dlatego ważne jest częste mycie rąk, szczególnie, gdy mamy podejrzenie, że osoba w naszym otoczeniu choruje na grypę jelitową.

Jak leczyć grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa (grypa jelitowa, jelitówka) jest chorobą wirusową, z którą nasz organizm musi poradzić sobie sam. Możemy mu w tej walce pomóc. Po wystąpieniu pierwszych objawów ograniczamy spożycie pokarmów, a jeśli chcemy coś zjeść, to tylko lekkostrawne i niskokaloryczne produkty takie jak sucharki, wafle ryżowe, jasny chleb, gotowane jabłka lub banany.

Jeśli nasz organizm będzie tolerować jedzenie, bardziej kaloryczne posiłki powinny być gotowane lub duszone: kurczak, indyk, warzywa. Nie zapominajmy o uzupełnianiu elektrolitów, niezbędnych w łagodzeniu objawów jelitówki. Bardzo ważne jest nawadnianie. Powinniśmy w czasie choroby wypijać dziennie minimum 2 litry niegazowanej wody.

Niektórzy zalecają osobom cierpiącym na grypę żołądkową (jelitową) picie odgazowanej coca-coli. Ma ona zabijać bakterie i wirusy obecne w układzie pokarmowym i w ten sposób pomagać w zwalczaniu choroby. Metoda ta nie została jednak dotąd potwierdzona przez specjalistów.

Nieocenioną pomocą w osłabianiu wirusa jest węgiel aktywowany, który można kupić w każdej aptece. Koszt 20 tabletek to około 8 złotych.

Warto pić w tym czasie herbatę z mięty, szałwii, rumianku. Na czas występowania objawów choroby odstawiamy wszelkie używki.

Zobacz też: Jak leczyć grypę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *