Dieta wegańska polega na eliminacji mięsa i produktów pochodzących od zwierząt, w tym nabiału i jajek. Co w takim razie jedzą weganie?
Weganizm to dieta oparta na światopoglądzie, którego podstawą jest troska o los zwierząt. Weganie odrzucają wszelkie produkty, których wytworzenie ma związek ze zwierzętami i ich hodowlą. Dotyczy to zarówno pożywienia, jak produktów takich jak ubrania i akcesoria wykonane ze skór zwierząt czy też kosmetyki, środki chemiczne i lekarstwa testowane na zwierzętach.
Dietę bezmięsną (wegańską) stosują też osoby, które chcą prowadzić zdrowy styl życia, mają zamiar schudnąć lub poprawić stan zdrowia. Stosowanie diety wegańskiej pomaga w odchudzaniu, zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II, nowotwory, hemoroidy czy nawet próchnica zębów.
Weganie przekonują, że dieta wegańska – oparta na spożyciu pokarmów wyłącznie roślinnych – jest zdrowa, pod warunkiem, że jest odpowiednio zbilansowana, to znaczy, że dostarcza organizmowi potrzebnej energii i wszystkich składników odżywczych. Przy diecie wegańskiej zaleca się suplementację witaminy B12, której jest mało w pożywieniu, a w sezonie jesienno-zimowym także witaminy D3.
Co jedzą weganie?
Podstawą piramidy żywieniowej wegan są produkty na bazie pełnych ziaren zbóż takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies. Zaleca się spożywanie chleba razowego, makaronu z pełnego ziarna, brązowego ryżu i kasz, w tym jaglanej, gryczanej, kukurydzianej i kuskusa.
Ważne miejsce w piramidzie żywieniowej zajmują warzywa i owoce, nie tylko świeże, ale również mrożone. Warto wprowadzić do diety również owoce suszone.
W środkowej części piramidy są rośliny strączkowe (fasola, soczewica, bób, soja), orzechy, grzyby, rośliny oleiste (takie jak siemię lniane, słonecznik, sezam, pestki dyni), glony morskie, zamienniki mleka krowiego – mleko sojowe, migdałowe, owsiane i ryżowe, tofu (rodzaj sera twarogowego z mleka sojowego). Na szczycie piramidy są cukier, herbata, kawa, a także miód (jeśli uznamy, że to nie jest produkt pochodzenia zwierzęcego).
Zaleca się spożywanie produktów niskoprzetworzonych lub w najlepszym wypadku surowych. Każda obróbka termiczna pozbawia pokarm jego wartości odżywczych.
Jak przejść na weganizm?
Na weganizm należy przechodzić stopniowo, zmniejszając każdego dnia ilość spożywanego mięsa i zastępując je produktami pochodzenia roślinnego. Weganizm to dieta eliminująca mięso, ale nie ilość pokarmu! Najważniejsza jest trwała zmiana nawyków żywieniowych. Zamiast słodyczy zjedzmy owoce i warzywa, najlepiej surowe. Zamiast przygotowywania dania na patelni, wypróbujmy gotowanie na parze lub pieczenie. Weganizm będzie przyjemnością, jeśli krok po kroku przyzwyczaimy do niego nasz organizm.
Wegańska jajecznica – przepis
Jak przygotować wegańską jajecznicę, czyli bez jajek? Potrzebujesz:
tofu naturalne, pomidor, cebulę, świeży szczypiorek, natkę pietruszki, kurkuma, płatki drożdżowe (nieaktywne), czarna sól (kala namak), sól, oliwa z oliwek
Drobno pokrojoną cebulę szklimy w oliwie z oliwek, dodajemy pokruszone tofu, kurkumę, pokrojone bez skórki pomidory. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kilka minut, aż tofu zmięknie. Dodajemy szczypiorek, natkę pietruszki i na koniec doprawiamy zwykłą lub czarną solą. Jeśli do tofucznicy dodamy płatki drożdży, nadadzą potrawie prawdziwie jajeczny smak.
Bardzo ciekawe, dziękuję! Myślę o tej diecie juz od jakiegoś czasu, tylko brakuje mi pomysłów na potrawy.