Dieta nordycka, inaczej dieta północna lub dieta skandynawska, jest odpowiednia dla wszystkich. Polega na jedzeniu owoców i warzyw z ekologicznych upraw i ograniczeniu spożycia mięsa.
Dieta nordycka została opracowana przez Arne Astrup, doktora nauk na Wydziale Żywienia Człowieka Uniwersytetu w Kopenhadze. Rozpropagował ją Claus Meyer, założyciel duńskiej restauracji Noma, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.
Dieta nordycka jest dietą bardzo prostą, bazującą na lokalnie dostępnych produktach naturalnych. Można ją z powodzeniem stosować w Polsce, ponieważ mamy zbliżony klimat do Skandynawii.
Dieta nordycka – co jeść?
- Mięso jak najrzadziej, maksymalnie 3 razy w tygodniu (głównie dziczyzna).
- Tłuste ryby – minimum 2-3 razy w tygodniu
- Olej rzepakowy
- Ziarna zbóż, płatki owsiane, otręby, orkisz, kasze
- Rośliny strączkowe (soczewica, groszek, fasola, ciecierzyca)
- Warzywa kapustne i korzeniowe (marchew, buraki, brukselka, ziemniaki)
- Owoce (wszystkim jabłka, gruszki, jagody, borówki i jeżyny, ale w niewielkich ilościach)
- Pieczywo, ale tylko ciemne
- Orzechy, pestki słonecznika i dyni
- Chudy nabiał (mleko, sery)
- Sporo ziół jako przyprawy
- Zdecydowanie ograniczyć słodycze, alkohol i tłuszcze typu masło i smalec.
Według autorów diety, warzywa powinny stanowić 30-50% tego, co jemy. Dietę nordycką wyróżnia też podwyższona ilość najbardziej wartościowego białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest bogata w selen i witaminę D.
Zobacz też: Witamina D – źródło mocnych kości i odporności
Dieta nordycka – na co pomaga?
Badania wykazały, że dieta nordycka (skandynawska, północna) jest bardzo skuteczna w walce z otyłością, pomaga łatwo zrzucić kilogramy. Jest zdrowa, nie jest dietą eliminacyjną, nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Korzystnie wpływa na serce, układ krwionośny. Obniża poziom cukru i tzw. złego cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę mózgu i obniża ciśnienie. Ponadto zmniejsza ryzyko osteoporozy, ma też działanie antynowotworowe.
Wsparciem dla tej diety ma być ruch – codzienna aktywność na świeżym powietrzu powinna trwać co najmniej 30 minut. Do tej diety pasuje zwłaszcza nordic walking.