Fakty i mity na temat cukru

Czy cukier jest zdrowy? Fakty i mity

Zdrowie

Cukier spożywany w zbyt dużych ilościach szkodzi i uzależnia. Jest jednak niezbędny w kuchni. Oto fakty i mity na temat cukru.

Cukier kojarzy się z otyłością i cukrzycą, jednak glukoza jest niezbędna dla zdrowia. Cukry pełnią też funkcję energetyczną i zapasową.

Fakty

Pokarm dla mózgu

Mózg, aby działać efektywnie, musi mieć glukozę. Jej źródłem powinny być jednak węglowodany złożone, a nie proste. Brak cukrów w diecie przyczynia się do problemów z koncentracją i pamięcią i wpływa negatywnie na samopoczucie. Cukry są ważnym składnikiem błon komórkowych, pomagają w spalaniu tłuszczów, zapobiegają zakwaszaniu organizmu, biorą udział w procesie krwiotwórczym.

Niezastąpione w kuchni

Cukry nadają potrawom słodki, wpływają też na barwę, konsystencję i przedłużają okres przydatności produktów. Cukier w kuchni można próbować zastępować np. miodem czy ksylitolem, który pozyskuje się w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy, dostarcza organizmowi połowę mniej kalorii niż cukier i przyspiesza proces przemiany materii.

Naturalne składniki pokarmowe

Owoce zawierają naturalne cukry i większość z nich zawiera też błonnik, który hamuje ich wchłanianie w układzie pokarmowym. Jeśli nie mamy nadwagi ani otyłości, to owoce możemy spożywać bez ograniczeń.

Cukier uzależnia

Cukier wpływa na mózg i stymulując wydzielanie tzw. hormonów szczęścia: dopaminy, serotoniny i endorfin. Działa pobudzająco na mózg, po jego spożyciu bardzo szybko otrzymuje on zastrzyk energii, dzięki której lepiej pracuje. Od tych odczuć można się uzależnić. Pobudzenie i poprawa samopoczucia to efekt bardzo krótkotrwały. Stężenie glukozy we krwi bowiem równie szybko spada, wskutek działania insuliny, czego efektem jest gwałtowny spadek energii.

 

Mity na temat cukru

Cukier = cukrzyca

Cukier nie wywołuje cukrzycy, choć diabetycy rzeczywiście muszą kontrolować jego ilość w diecie. Przyczynami cukrzycy są przejadanie się, brak ruchu i niewłaściwe nawyki żywieniowe, które mogą doprowadzić do nadwagi.

Cukier powoduje próchnicę

Przyczyną próchnicy jest przede wszystkim brak higieny jamy ustnej. Przy odpowiedniej pielęgnacji jamy ustnej ryzyko próchnicy jest minimalne.

Od cukru się tyje

To prawda, że zbyt dużo niezagospodarowanego cukru krąży we krwi i szybko odkłada się w formie tkanki tłuszczowej. Jednak nie tyje się od samego cukru.

Osoby, które tyją, najczęściej spożywają dużo słodyczy, w których występuje też sporo tłuszczów. W połączeniu z brakiem aktywności fizycznej przyczynia się to do pojawienia się dodatkowych kilogramów.

Produkty „bez cukru” mają mniej kalorii

Wiele osób, które dbają o szczupłą sylwetkę szuka produktów „bez cukru”. Jednak takie produkty nie zawierają wcale mniej kalorii. Na przykład produkt, w którym cukier zastąpiony jest skrobią, zawiera taką sama liczbę kalorii.

 

 

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *