creme brulee

Creme brulee – prosty przepis

Gotowanie

Creme brulee to deser przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru i wanilii, zapiekany, ze skarmelizowanym cukrem na wierzchu.

Składniki

  • 0,5 l (500 ml) śmietany 36 proc.
  • 6 żółtek
  • laska wanilii lub cukier zdodatkiem prawdziwej wanilii
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • cukier (najlepiej trzcinowy) do karmelizacji

Podane ilości wystarczą na przygotowanie 5-6 porcji.

Przygotowanie

Do garnka wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Dodać ziarenka wanilii wydłubane nożem z przeciętej wzdłuż laski. Jeśli nie mamy laski wanilii, tylko cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (zawierający ziarenka), dodajemy do śmietanki i mieszamy. Po zagotowaniu przestudzić.

Żółtka wymieszać z cukrem, można w robocie, ale delikatnie. Dolewać powoli przestudzoną śmietankę, cienkim strumieniem, cały czas mieszając na małych obrotach, bez ubijania.

Wypełnić foremki masą, nalewając ją przez sitko. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza i wstawić deser na 50 minut. Krem powinien być ścięty. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Po ostudzeniu wierzch posypać cukrem i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Jeśli nie mamy palnika, kokilki można wstawić do piekarnika z opcją górnego grilla (mocno nagrzanego). Cukier dośc szybko się rozpuści, zrumieni. Wyjąć, ostudzić. Na wierzchu utworzy się charakterystyczna skorupka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *