Creme brulee to deser przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru i wanilii, zapiekany, ze skarmelizowanym cukrem na wierzchu.
Składniki
- 0,5 l (500 ml) śmietany 36 proc.
- 6 żółtek
- laska wanilii lub cukier zdodatkiem prawdziwej wanilii
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- cukier (najlepiej trzcinowy) do karmelizacji
Podane ilości wystarczą na przygotowanie 5-6 porcji.
Przygotowanie
Do garnka wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Dodać ziarenka wanilii wydłubane nożem z przeciętej wzdłuż laski. Jeśli nie mamy laski wanilii, tylko cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (zawierający ziarenka), dodajemy do śmietanki i mieszamy. Po zagotowaniu przestudzić.
Żółtka wymieszać z cukrem, można w robocie, ale delikatnie. Dolewać powoli przestudzoną śmietankę, cienkim strumieniem, cały czas mieszając na małych obrotach, bez ubijania.
Wypełnić foremki masą, nalewając ją przez sitko. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza i wstawić deser na 50 minut. Krem powinien być ścięty. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Po ostudzeniu wierzch posypać cukrem i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Jeśli nie mamy palnika, kokilki można wstawić do piekarnika z opcją górnego grilla (mocno nagrzanego). Cukier dośc szybko się rozpuści, zrumieni. Wyjąć, ostudzić. Na wierzchu utworzy się charakterystyczna skorupka.