chleb bananowy

Chleb bananowy – przepis

Gotowanie

Chleb bananowy, czyli ciasto bananowe – jest szybki i łatwy do wykonania. To idealny sposób na wykorzystanie słodkich, dojrzałych bananów.

Co zrobić z dojrzałymi bananami, których już nikt nie chce jeść? Zrobić z nich chleb bananowy, czyli słodkie ciasto. Jest szybkie i proste do zrobienia. Smakuje fantastycznie – jest miękkie i wilgotne. Im bardziej dojrzałe banany – tym bardziej są słodkie i takie idealnie nadają się na chleb.

banany
Na ciasto nadają się bardzo dojrzałe banany.

Na chleb bananowy potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • kostka (200 g) masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, cynamon

Jajka połączyć mikserem z cukrem, dodać roztopione masło, a na końcu rozgniecione banany. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą (opcjonalnie cynamon). Dodać do mąki masę bananową i wymieszać. Można dodać wiórki kokosowe, orzechy.

Masę włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Można udekorować ciasto bananem – pokroić banan w podłużne kawałki i ułożyć je na wierzchu. Piec ciasto przez około jedną godzinę. Sprawdzać stan upieczenia drewnianym patyczkiem, ostrożnie otwierając drzwi piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Chleb bananowy, czyli słodkie ciasto z bananów, pochodzi z USA. Pierwszy przepis na chleb bananowy ukazał się w książce kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook” w 1933 roku. 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Narodowy Dzień Chleba Bananowego (National Banana Bread Day).

Polecamy

Dla mikroflory jelit lepszy jest mniej dojrzały banan

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *