chleb bananowy

Chleb bananowy – przepis

Gotowanie

Chleb bananowy, czyli ciasto bananowe – jest szybki i łatwy do wykonania. To idealny sposób na wykorzystanie słodkich, dojrzałych bananów.

Co zrobić z dojrzałymi bananami, których już nikt nie chce jeść? Zrobić z nich chleb bananowy, czyli słodkie ciasto. Jest szybkie i proste do zrobienia. Smakuje fantastycznie – jest miękkie i wilgotne. Im bardziej dojrzałe banany – tym bardziej są słodkie i takie idealnie nadają się na chleb.

banany
Na ciasto nadają się bardzo dojrzałe banany.

Na chleb bananowy potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • kostka (200 g) masła
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, cynamon

Jajka połączyć mikserem z cukrem, dodać roztopione masło, a na końcu rozgniecione banany. W drugiej misce mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą (opcjonalnie cynamon). Dodać do mąki masę bananową i wymieszać. Można dodać wiórki kokosowe, orzechy.

Masę włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej podłużnej formy keksowej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Można udekorować ciasto bananem – pokroić banan w podłużne kawałki i ułożyć je na wierzchu. Piec ciasto przez około jedną godzinę. Sprawdzać stan upieczenia drewnianym patyczkiem, ostrożnie otwierając drzwi piekarnika. Po upieczeniu uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w piekarniku.

Chleb bananowy, czyli słodkie ciasto z bananów, pochodzi z USA. Pierwszy przepis na chleb bananowy ukazał się w książce kucharskiej „Balanced Recipes Cookbook” w 1933 roku. 23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Narodowy Dzień Chleba Bananowego (National Banana Bread Day).

Polecamy

Dla mikroflory jelit lepszy jest mniej dojrzały banan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *