Cukier spożywany w dużych ilościach szkodzi i uzależnia. Oto pięć zdrowych zamienników cukru pochodzenia naturalnego.
Nadmiar cukru w diecie uważa się za źródło wielu problemów zdrowotnych – otyłości, próchnicy, nadciśnienia i innych chorób układu krążenia. Cukier można zastąpić innymi produktami, które są zdrowe i także nadają potrawom słodki smak.
Naturalne słodziki
Miód
Miód jest naturalnym produktem – to sok roślinny przetworzony przez pszczoły. Jego głównym składnikiem są cukry – glukoza i fruktoza. Poza właściwościami słodzącymi jest też zdrowy, ponieważ zawiera składniki mineralne, witaminy z grupy B i m.in. olejki lotne. Dzięki tym właściwościom miód łagodzi kaszel, działa bakteriobójczo i grzybobójczo, poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, zwiększa wydolność serca. Można go dodawać do herbaty, ale warto pamiętać, że w temperaturze powyżej 40°C traci swoje lecznicze właściwości.
Stewia
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju, zawiera w swoich liściach substancje o wiele słodsze od cukru – jest od niego aż 300 razy słodsza, za to prawie nie zawiera kalorii. Można ją kupić w postaci kryształków, płynu lub tabletek. Stosuje się także suszone liście. Brązowe lub zielone ekstrakty i proszki ze stewii są mniej przetworzone niż białe lub przezroczyste, zawierają też substancje odżywcze.
Ksylitol (cukier brzozowy)
Ksylitol pozyskuje się w całkowicie naturalny sposób z kory brzozy, dlatego nazywa się go często cukrem lub syropem brzozowym. Dostarcza organizmowi połowę mniej kalorii niż cukier, poza tym przyspiesza proces przemiany materii. Ksylitol zaleca się cukrzykom. Wspomaga on przyswajanie wapnia i magnezu, ma działanie bakteriobójcze, zwiększa odporność organizmu, poprawia mikroflorę jelitową. W sklepach najczęściej występuje w postaci skarmelizowanej. Ksylitol jest dobry do słodzenia herbaty i kawy, dodaje się go do ciast i przetworów owocowych.
Syrop klonowy
Kanadyjski przysmak, czyli syrop klonowy oprócz cukru zawiera wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, a także witaminy z grupy B oraz polifenole o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Jest zdrowszy niż zwykły cukier, ale ma wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość sacharozy, dlatego nie jest polecany cukrzykom. Syrop klonowy uzyskuje się przez odparowanie wody z soku z pnia klonu.
Syrop daktylowy
Pozyskuje się go z owoców daktylowca, które są bogate w węglowodany – zawierają ich ponad 70 proc., czyli najwięcej ze wszystkich owoców. Syrop daktylowy ma duże stężenie fruktozy i sacharozy. Dostarcza też witamin i minerałów. Jest aromatyczny i bardzo słodki. Syropu daktylowego powinni unikać cukrzycy. Syrop daktylowy nadaje się do ciast, naleśników i placków. Można go zrobić samemu w proporcji: 1 szklanka daktyli, 1 szklanka wody i 1 łyżka soku z cytryny.