Freeze dried meal

Żywność liofilizowana – czy jest zdrowa?

Zdrowie

Liofilizowanie żywności polega na suszeniu zamrożonych produktów. To zdrowa i bardzo trwała metoda konserwacji, bez użycia sztucznych dodatków.

Liofilizacja jest najzdrowszym sposobem konserwacji żywności. Polega na suszeniu zamrożonych produktów. Umożliwia usunięcie z nich do 98 proc. wilgoci bez szkody dla artykułów. Zawarta w nich woda najpierw jest zamrażana, a następnie w temperaturze minus 40 stopni Celsjusza i pod obniżonym ciśnieniem odparowana bezpośrednio z lodu.

Zaletą liofilizowanej żywności jest jej niewielka waga oraz bardzo długi termin przydatności do spożycia. Żywność taką można przechowywać nawet 25 lat – bez utraty wartości odżywczych, smakowych i wizualnych. Proces liofilizacji odbywa się bez zastosowanaia jkichkolwiek dodatków chemicznych. Aby uzyskać produkt pierwotny, wystarczy umieścić go w wodzie i odczekać kilka minut.

Po raz pierwszy metodę liofilizacji zastosowano w czasie II wojny światowej. Rząd Stanów Zjednoczonych wyposaźył wówczas swoje wojsko w żywność o niewielkiej wadze. Dziś z liofilizowanej żywności korzystają m.in. podróżnicy i himalaiści.

Liofilizacja znajduje zastosowanie nie tylko przy produkcji żywności. Innymi, typowymi miejscami jej wykorzystania są laboratoria, zakłady chemiczne i farmaceutyczne oraz muzea. Liofilizacja może być wykorzystana np. do osuszania zalanych czy zawilgoconych zbiorów bibliotecznych.

Liofilizator w domu

W Gliwicach w spółce FrostX opracowano kompaktowy liofilizator żywności. Prototyp tego urządzenia już działa i ma wymiary niewysokiej lodówki. Masa załadunku to 10 kg. Trwają prace nad opracowaniem urządzenia o mniejszych gabarytach, do użytku domowego. Jego ładowność będzie wynosić 3-5 kg.

Dotychczas liofilizacja to był duży przemysł spożywczy, laboratoria farmaceutyczne i maszyny za wiele milionów złotych. Chcemy, żeby ta technologia była dostępna dla każdego – mówi dr inż. Adam Milejski. Urządzenie do użytku domowego ma mieć wymiary zmywarki. Pozwoli ono na konserwowanie zdrowej żywności z własnego ogródka i sadu.

na podst. PAP

fot. bushkaskitchen.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *