Zapas żywności na czas kryzysu

Strona główna

W sytuacji kryzysowej może się okazać, że przez kilka dni nie będzie można opuszczać domu. Warto mieć wtedy zapas żywności i innych środków. Co jest potrzebne?

Sytuacja kryzysowa może być związana z katastrofą ekologiczną, klęską żywiołową lub innym zdarzeniem, na które nie mamy wpływu. Trzeba liczyć się wtedy z brakiem możliwości zrobienia zakupów, przerwą w dostawie elektryczności, gazu i wody. Możliwe jest też, że przez jakiś czas nie będzie można opuszczać domu.

W domowym magazynie (spiżarni, piwnicy) powinniśmy mieć produkty spożywcze i inne środki, które pozwolą przetrwać jakiś czas w takich specyficznych warunkach. Zapasy powinny być zgromadzone w takiej ilości, aby wystarczyły na 10-14 dni.

Zapas żywności

Przede wszystkim powinniśmy mieć zapas produktów, które mają dłuższy czas przechowywania i nie wymagają gotowania. Są to chrupkie pieczywo, konserwy (rybne, mięsne), przetwory w słoikach (warzywa, dżemy), czekolada, mleko UHT, płatki do mleka (niewymagające gotowania).

Z produktów wymagających przetworzenia przydatne będą mąka, makaron, kasza, olej roślinny, jajka w proszku, mleko w proszku, kawa, herbata. Warto mieć też zapas cukru i sól.

Warto mieć też takie produkty jak zupy w proszku, kisiel, budyń, kaszki dla dzieci oraz żywność liofilizowana (suszone zupy i dania), które można zjeść po dodaniu gorącej wody.

Na wypadek braku prądu przyda się kuchenka turystyczna na butle z gazem lub inne paliwo turystyczne. Warto mieć garnki, w których zawartość zagotuje się szybko (wykonane z cienkiego metalu). W takich sytuacjach sprawdzi się też, szczególnie jesienią i zimą, alternatywne źródło ciepła jak piec na drewno czy kominek.

Nie zapominajmy o zwierzętach domowych i miejmy także dla nich zapas żywności, którą można przechowywać.

Inne produkty pierwszej potrzeby:

  • podręczna apteczka (lekarstwa, plastry, bandaże)
  • papier toaletowy, środki higieniczne dla pań
  • środki o działaniu odkażającym (woda utleniona, spirytus)
  • świece, zapałki
  • latarka z dodatkowymi bateriami
Apteczka pierwszej pomocy

Jak to robią Niemcy?

W Niemczech Urząd Ochrony Ludności i Pomocy na Wypadek Katastrof (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) zaleca, aby mieszkańcy byli ZAWSZE przygotowani na sytuacje kryzysowe i katastrofy. Orientacyjna ilość żywności zalecana przez BBK na jedną osobę (2200 kcal) to:

  • 20 l wody
  • 3,5 kg zbóż, produktów zbożowych, chleba, ziemniaków, makaronu i ryżu
  • 2,5 kg owoców w puszkach lub słoikach i orzechów
  • 4 kg suchych roślin strączkowych i warzyw w puszkach lub słoikach
  • 2,6 kg mleka i produktów mlecznych
  • 1,5 kg mięsa, ryb i jajek, ewentualnie jajek w proszku (świeże jajka mają trwałość kilka dni, proszek kilka lat)
  • 0,4 kg tłuszczu i olejów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *