Warszawska kranówka

Warszawska kranówka nadaje się do picia

Zdrowie

Woda z kranu w Warszawie jest bezpieczna, czysta i smaczna – przekonuje stołeczne przedsiębiorstwo wodociągowe. Nadaje się do picia bez gotowania.

Jakość wody dostarczanej przez wodociągi w Warszawie niczym nie przypomina tej, która płynęła z kranów 20 lat temu. Woda dostarczana siecią wodociągową jest wręcz bardziej wartościowa od zwykłej wody butelkowej. Jest tak dzięki nowoczesnym technologiom oczyszczania. Wodę dla Warszawy czerpie się spod dna Wisły i z Jeziora Zegrzyńskiego. Jest uzdatniana w trzech stacjach: „Filtry”, „Praga” i w Zakładzie Północnym.

Woda uzdatniana w „Filtrach” wędruje do mieszkańców centralnej i południowo-zachodniej części Warszawy położonej po lewej stronie Wisły, a także do Piaseczna, Lesznowoli, Raszyna, Pruszkowa, części Brwinowa, Piastowa i Michałowic. Woda z „Pragi” trafia do mieszkańców Rembertowa, Wawra, Wesołej, Pragi Południe, Mokotowa i Wilanowa. Zakład Północny dostarcza wodę na Białołękę, Bielany, Bemowo, Targówek i Pragę Północ. Obejmuje także część Żoliborza i Żoliborza.

Jakość warszawskiej kranówki

Woda jest codziennie badana przez laboratorium. Obowiązują restrykcyjne normy krajowe i europejskie. Tylko w ciągu miesiąca kranówka przechodzi ponad 1500 analiz mikrobiologicznych i chemicznych! Uzdatniona woda jest kontrolowana także w trakcie tłoczenia do sieci miejskiej i w czasie dystrybucji. Nad jakością wody w warszawskich kranach czuwa Sanepid.

Uzdatnianie wody w Warszawie

Podczas uzdatniania woda przechodzi wiele procesów. Dzięki napowietrzaniu, czyli wprowadzaniu do wody odpowiedniej ilości tlenu, usuwane są z niej związki żelaza i manganu. Kolejny etap to sedymentacja, podczas której zawiesiny i zanieczyszczenia cięższe od wody opadają na dno.

Następne procesy to koagulacja i flokulacja, dzięki którym woda przestaje być mętna. Później robiona jest korekta pH.

Na tym nie koniec: woda jest przepuszczana jest przez żwir i piasek filtracyjny, następnie jest ozonowana, co poprawia jej zapach, smak i zapewnia mikrobiologiczną czystość. Teraz następują: filtracja na węglu aktywnym, natlenianie i na koniec jeszcze filtracja powolna.

Wszystkie etapy oczyszczania i uzdatniania wody mają gwarantować, że woda płynąca z warszawskich kranów nadaje się znakomicie do picia, bez przegotowania.

Substancje mineralne w warszawskiej kranówce

Kupują butelkowaną wodę mineralną, zwracamy uwagę na zawartość substancji mineralnych . Generalnie, im jest wyższa, tym woda jest zdrowsza (choć na przykład nie dla małych dzieci). Jak się okazuje, warszawska kranówka ma aż 583 mg substancji mineralnych w 1 litrze! Jest do tego tania, bo jak wyliczają wodociągowcy, 1 litr wody z kranu kosztuje tylko 1 grosz.

Jakość wody a stan instalacji w budynku

Dla jakości wody z kranu ważny jest też stan instalacji w budynku, do którego jest dostarczana. Instalacja powinna być wykonana z bezpiecznych dla zdrowia materiałów z atestami. Sieć powinna być regularnie sprawdzana (to zadanie dla właściciela i zarządcy budynku). Mieszkańcy powinni regularnie czyścić krany i ich zakończenia (sitka, perlatory) – zbierający się w nich osad jest bowiem idealnym podłożem do rozwoju bakterii.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *