Domowa pizza

Pizza – przepis na domową pizzę

Gotowanie

Pizza zrobiona w domu jest nie tylko tańsza, ale i zdrowsza od tej kupowanej. Oto przepis na danie jak z prawdziwej pizzerii.

Pizza pochodzi z Włoch. Włosi mają jej kilka typów, które różnią się w zależności od regionu. Najpopularniejsza jest neapolitańska. Jest robiona na bardzo cienkim cieście z wyrośniętymi brzegami. Przygotowuje się ją w piecu opalanym drewnem, którego temperatura osiąga prawie 500 stopni.

Bardzo popularna we Włoszech jest też pizza al taglio pochodząca z Rzymu. Jest ona pieczona w elektrycznych piecach. Ma grube ciasto i kształt prostokąta. Sprzedawana jest w kawałkach.

Także Sycylia ma własny styl przygotowywania tej potrawy. Pizza sycylijska jest robiona na puszystym cieście i zawiera sos, który zawsze znajduje się na górze.

Pizza zyskała międzynarodową sławę i wiele krajów stworzyło własne style. Przodują tutaj Stany Zjednoczone. Znana jest pizza nowojorska lub deep dish, czyli pizza z Chicago. Amerykanie umieszczają na cieście przeróżne składniki, co dla Włocha byłoby nie do pomyślenia. Sprzedawane w Polsce pizze najczęściej podobne są właśnie do tych amerykańskich.

Przygotowanie pizzy

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Przepis na domową pizzę
Przygotowanie spodu pizzy.

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy olej, cukier, sól. Stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto się lepi, trzeba dodać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę, następnie smarujemy je sosem pomidorowym z dodatkiem ziół prowansalskich Następnie układamy na cieście ulubione składniki. Mogą to być: szynka prosciutto, cebula, oliwki, pomidor, ser.

Gotową pizzę wkładamy do piekarnika do temp. 220 stopni Celsjusza. Aby sprawdzić, czy dobrze się upiekła, najlepiej zobaczyć jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony, to znaczy, że jest gotowa.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *