Syrop z cebuli

Medycyna naturalna: Syrop z cebuli

Zdrowie


Syrop z cebuli działa bakteriobójczo, wykrztuśnie i wzmacnia odporność. Przepis na przygotowanie syropu z cebuli jest dziecinnie prosty.

Syrop z cebuli – zastosowanie

Syrop z cebuli jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i kaszel, zarówno mokry jak i suchy, zapalenie gardła, krtani, zatok i anginę. Syrop ma właściwości lecznicze i może być stosowany nawet dla wzmacniania odporności. Cebula zawiera witaminę C, A, B oraz cynk, wapń i fosfor, dzięki czemu znakomicie wpływa na stan naszych kości. Spożywanie cebuli zapobiega chorobom pęcherza, ponieważ ma ona działanie moczopędne. Nadaje się doskonale w przypadku infekcji skórnych, grzybicy – leczy rany i uśmierza ból po ukąszeniach. Syrop z cebuli jest uznanym antidotum w przypadku cukrzycy i nowotworów, a to za sprawą glukininy oraz kwercetyny, zawartych w cebuli. Babciny lek wykorzystujemy do wyrównania ciśnienia krwi.

Przepis na syrop z cebuli

Domowy przepis na syrop z cebuli jest bardzo prosty. Obieramy cztery cebule i siekamy na plasterki lub w kostkę. Cząstki cebuli wsadzamy do słoika i dosypujemy cukier lub – o ile nie jesteśmy uczuleni – miód, który ma więcej wartości odżywczych i jest zdrowszy. Słoik zamykamy na kilka godzin i czekamy, aż cebula wypuści sok.

Czosnek
Do syropu z cebuli można dodać kilka ząbków czosnku.

Przy przelewaniu syropu można dodać czosnek. Kilka ząbków wzmocni aromat i dzięki bakteriobójczym właścicwościom czosnku zapewni jeszcze lepszy efekt leczniczy. Można również wcisnąć do syropu sok z cytryny. Uwaga na zapach po otwarciu słoika – jeśli nie dołożymy dużej ilości miodu, możemy poczuć ostrą woń.

Jako że syrop ma właściwości wykrztuśne, nie warto stosować go tuż przed snem. Należy pamiętać, że syrop z cebuli to lek, dlatego podajemy go dzieciom powyżej jednego roku życia maksymalnie trzy razy dziennie, po jednej łyżeczce. Domowe lekarstwo przyda się, gdy nasza pociecha ma katar – wówczas wystarczy przyłożyć wacik z syropem do zakatarzonego nosa. Wywar przechowujemy w chłodnych warunkach – najlepiej w lodówce lub piwnicy, gdzie sok przetrwa około dwa tygodnie. W temperaturze pokojowej właściwości syropu zanikną znacznie szybciej. 

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *