Piwo

Jak zrobić grzane piwo – przepis

Gotowanie

Grzaniec piwny smakuje najlepiej w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Niektórzy wierzą, że takie piwo leczy przeziębienie.

Grzane piwo można przyrządzić na kilka sposobów – tradycyjny, z jajkiem lub z wódką. Takie wariacje przypadną do gustu szczególnie tym, którzy nie preferują posmaku goryczki w tym złocistym trunku.

Przepis na grzane piwo

Składniki

butelka piwa (najlepiej niepasteryzowanego), imbir, goździki, 3 łyżki miodu, kawałek pomarańczy, opcjonalnie: przyprawa do grzańca, jajko, cukier, kieliszek wódki (50 ml)

Przygotowanie

1. Grzane piwo z pomarańczą. Do garnka wlewamy piwo i podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podgrzewamy wolno i nie gotujemy, aby nie doprowadzić do odgazowania trunku. Do piwa dodajemy goździki, imbir, miód oraz plasterek pomarańczy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, kilka razy mieszając. Wlewamy napój do szklanki, dodajemy kilka plastrów pomarańczy i gotowe.

2. Grzane piwo z jajkiem. Wielbiciele piwa, gdy są przeziębieni, wzbogacają je jajkiem. Najpierw trzeba utrzeć żółtko z cukrem, nastepnie dodać je  do rondelka z piwem i zamieszać. Dodać przyprawę do grzańca.

3. Grzane piwo z wódką (U-Boot). Do grzańca przygotowanego jak w punkcie pierwszym do kufla z grzanym piwem dodajemy kieliszek wódki i czekamy kilkadziesiąt sekund, aż wódka wymiesza się z grzańcem. To bardzo popularny sposób w Polsce i w Niemczech na wykonanie szybkiego drinka piwnego. Bardziej zaawansowani smakosze piwa zamiast kieliszka 50 ml wrzucają do kufla od razu dwa kieliszki.

 

© Wiesz24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

 

Tagi:

Komentarze

  1. Fajne te przepisy, muszę wypróbować. Mam nadzieję, że wyjdzie, żeby mi się perła nie zmarnowała 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *