Eggs

Jajka faszerowane

Gotowanie

Przepis na jajka smażone w skorupkach. Jest to danie kuchni polskiej.

Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygną, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć białko i żółtko, starając się nie uszkodzić skorupek. Skorupki będą nam jeszcze potrzebne.

Białka i żółtka wydrążone z jajek drobno pokroić ręcznie lub zmiksować w blenderze. Dodać  2 łyżki miękkiego masła, koperek, szczypiorek. Można dodać surowe jajko (aby skleiło masę), a także bułkę namoczoną w mleku (i dobrze odciśniętą). Doprawić solą i pieprzem.

Masę jajeczną nałożyć z powrotem do skorupek. Posypać bułką tartą. Roztopić masło klarowane na patelni i smażyć jajka ułożone bułką tartą do spodu. Po kilku minutach, gdy się zarumienią, można jajka odwrócić i delikatnie podsmażyć z drugiej strony. Podawać ciepłe.

Jajka faszerowane
Jajka faszerowane, smażone w skorupkach.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *