Guacamole

Prosty przepis na guacamole

Gotowanie

Istnieje wiele przepisów i odmian tego meksykańskiego dania. Oto przepis na guacamole z pomidorem. Meksykanie podają je z kukurydzianymi chipsami – nachos.

Awokado na guacamole należy kupić 2-3 dni wcześniej. Jeśli owoce są twarde, należy odłożyć je w ciemnym miejscu na 2-3 dni. Gdy będą miękkie, tzn. będą się uginać pod palcem, to znaczy, że są w sam raz, aby przygotować z nich guacamole.

Składniki:

  • awokado (1 owoc na 1 osobę)
  • limonka
  • pomidor
  • świeża kolendra
  • delikatna cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól

    Awokado
    Dojrzałe awokado musi być miękkie.

 

Przygotowanie

  1. Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ, rozgnieść go widelcem. Włożyć do miski.
  2. Dodać sok z limonki, pokrojony w kostkę pomidor (dobrze odsączony) i drobno pokrojoną cebulę. Dodać oliwę i posiekaną kolendrę. Posolić. Wymieszać.
  3. Guacamole najlepiej smakuje z z kukurydzianymi chipsami – nachos.

 

 

© Wiesz24.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

 

 

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *