creme brulee

Creme brulee – prosty przepis

Gotowanie Strona główna

Creme brulee to deser przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru i wanilii, zapiekany, ze skarmelizowanym cukrem na wierzchu.

Składniki

  • 0,5 l (500 ml) śmietany 36 proc.
  • 6 żółtek
  • laska wanilii lub cukier zdodatkiem prawdziwej wanilii
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • cukier (najlepiej trzcinowy) do karmelizacji

Podane ilości wystarczą na przygotowanie 5-6 porcji.

Przygotowanie

Do garnka wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Dodać ziarenka wanilii wydłubane nożem z przeciętej wzdłuż laski. Jeśli nie mamy laski wanilii, tylko cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii (zawierający ziarenka), dodajemy do śmietanki i mieszamy. Po zagotowaniu przestudzić.

Żółtka wymieszać z cukrem, można w robocie, ale delikatnie. Dolewać powoli przestudzoną śmietankę, cienkim strumieniem, cały czas mieszając na małych obrotach, bez ubijania.

Wypełnić foremki masą, nalewając ją przez sitko. Piekarnik nagrzać do 100 stopni Celsjusza i wstawić deser na 50 minut. Krem powinien być ścięty. Ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Po ostudzeniu wierzch posypać cukrem i opalić go specjalnym palnikiem do creme brulee. Jeśli nie mamy palnika, kokilki można wstawić do piekarnika z opcją górnego grilla (mocno nagrzanego). Cukier dośc szybko się rozpuści, zrumieni. Wyjąć, ostudzić. Na wierzchu utworzy się charakterystyczna skorupka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *