Produkty o niskim poziomie IG.

Co to jest indeks glikemiczny? Tabela produktów

Strona główna

Indeks glikemiczny określa poziom cukru we krwi po spożyciu konkretnych produktów spożywczych. Niski IG jest zalecany przy cukrzycy i otyłości.  

Indeks glikemiczny – co to jest?

Indeks glikemiczny to zdefiniowany pod koniec XX wieku parametr pozwalający określać stopień wzrostu poziomu cukru we krwi, jaki następuje po zjedzeniu posiłków składających się z określonych składników żywnościowych. Istnieje nawet specjalny wzór pozwalający obliczyć wartość indeksu glikemicznego. Wskaźnik ten dotyczy węglowodanów, jednocześnie jest podstawą do klasyfikacji produktów tworzących nasz jadłospis na te o niskim, średnim oraz wysokim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny – tabela produktów

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym przyczyniają się do bardzo szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Te cechujące się niskim IG nie wywołują znacznych zmian w stanie naszego zdrowia. Dlatego po produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym możemy sięgać każdego dnia, natomiast te, które cechują się średnim poziomem IG powinno się spożywać od czasu do czasu. Ponadto najlepiej jeśli do minimum ograniczy się ilość produktów, których indeks glikemiczny jest wysoki.

Zapoznanie się z poniższą listą pozwala tak ułożyć dietę, aby dominowały w niej posiłki o odpowiedniej zawartości węglowodanów.

Produkty o niskim poziomie IG (poniżej 55):

awokado, bakłażan, borówki, brukselka, cebula, cukinia, czarna porzeczka, gruszka, grejpfrut, imbir, kapusta, kalafior, truskawki, suszone pomidory, orzeszki ziemne, laskowe i włoskie, oliwki, migdały, gorzka czekolada, jogurt naturalny, sery, płatki owsiane, kasza gryczana, wiśnie, winogrona, śliwki, sok pomarańczowy, mandarynki, maliny, jabłka, banany, por, seler

Produkty o średnim poziomie IG (od 56 do 70):

maślane bułki i rogale, kukurydza, kuskus, ryż jaśminowy, rodzynki, miód, melon, herbatniki, wafle ryżowe, morele, ananas, zielony groszek konserwowy, majonez, tłuste mleko, pizza, gotowane buraki, słodkie batoniki

Produkty o wysokim poziomie IG (powyżej 70):

arbuz, biały ryż, biszkopty, chleb z białej mąki, dynia, pieczone i gotowane ziemniaki, płatki kukurydziane, piwo, chipsy, frytki, żelki, bagietki, suszone daktyle, rzepa, gotowany bób, gazowane napoje, prażona kukurydza

Od czego zależy wskaźnik IG?

W tabeli widać, że niemal każdy spożywany przez nas produkt cechuje się innym poziomem indeksu glikemicznego. Różnice są zauważalne nawet w przypadku surowych i ugotowanych warzyw. Te drugie mają zwykle większy indeks glikemiczny.

Od czego zależy poziom IG w poszczególnych produktach spożywczych? Oto najbardziej istotne czynniki:

  • rodzaj posiłków spożytych przed zjedzeniem danego produktu
  • zawartość innych składników pokarmowych i odżywczych
  • rodzaj oraz ilość węglowodanów w produkcie
  • stopień dojrzałości warzyw i owoców
  • intensywność obróbki i przetworzenia produktu
  • zawartość skrobi

Produkty o niskim IG

Oparcie diety na produktach o niskim oraz średnim indeksie glikemicznym niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na cukrzycę, które znając IG poszczególnych produktów spożywczych mogą zminimalizować ryzyko wystąpienia wysokiej glikemii po posiłku. Przygotowywanie posiłków z produktów spożywczych o niskim oraz średnim IG sprzyja utrzymaniu stałej wagi. Jest także dobrym środkiem umożliwiającym zapobieganie otyłości. Sięganie po produkty spożywcze z IG o wartości poniżej 70 jest istotne także wtedy, gdy cierpi się na choroby sercowo-naczyniowe, chce się obniżyć ciśnienie tętnicze krwi lub unormować poziom cholesterolu.

Należy jednak pamiętać, że jeśli chce się zadbać o swoje zdrowie lub zrzucić kilka kilogramów, trzeba brać pod uwagę nie tylko indeks glikemiczny. Konieczne jest również analizowanie kaloryczności produktów spożywczych, które włącza się do swojej diety. Niezbędne jest ponadto analizowanie rodzaju i ilości zawartych w nich składników odżywczych. Podstawą zdrowego trybu życia powinna być ponadto regularna aktywność fizyczna. W kwestiach odżywiania zdrowy rozsądek ma więc kluczowe znaczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *